De groene uitvaart

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame lifestyle. Zo’n lifestyle houdt niet langer op na de dood. De groene uitvaart, ook wel bosbegraafplaats of groene begrafenis, biedt dan uitkomst. Doordat een groene uitvaart zo dicht tegen lifestyle van de overledene ligt, is het ook een persoonlijke uitvaart. Een aantal ins en outs en natuurlijk de rol die bloemen hierin spelen.

 

Waar moet je bij een groene uitvaart aandenken?

 

Bij een groene uitvaart wordt de overledene begraven in een lijkwade of in de kist gelegd bestaande uit natuurlijke materialen. Zo is de kist gemaakt van hout uit goed beheerde bossen, van gevlochten riet, bananenbladeren of zelfs van karton. Chemische stoffen voor de afwerking van de kist als lak, verf en lijm worden gemeden.

En natuurlijk is de kist niet bekleed met de gebruikelijke synthetische stoffen, hooguit met biologisch katoen. Ook urnen zijn verkrijgbaar in milieubewuste materialen.

Bosbegraafplaats

De natuurlijke begrafenis is overgenomen van een uit Engeland afkomstig concept, de ’woodland burial’. Op ‘woodland burial grounds’ wordt uitsluitend begraven in materialen die na verloop van tijd opgaan in de natuur. Dit komt tegemoet aan de wens van mensen om zich na hun dood weer te verenigen met de natuur, zonder het milieu verder te belasten.

 

 

Zo heeft bijvoorbeeld Begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen een ecologische grafstrook, waar de natuur zo veel mogelijk haar gang mag gaan. Er zijn geen grafstenen of versieringen, enkel keien of rotsblokken die de graven aanduiden. In deze natuurlijke omgeving kunnen planten en dieren hun gang gaan. De graven worden uitsluitend beplant met inheemse beplanting. Hier is ook ruimte om milieuvriendelijke urnen te plaatsen die na verloop van tijd oplossen, waardoor de as zich vermengt met de aarde.

 

Bloemen bij een groene uitvaart

Bloemen zijn natuurlijk een ‘product' van de natuur en passen daardoor prima bij een groene uitvaart. Om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven en het milieu zo min mogelijk te belasten wordt er gekozen voor bloemen geteeld in Nederland en dan onbespoten en niet uit de kas. Dit zal in sommige seizoenen best een uitdaging zijn, maar door goed te kijken wat de natuur te bieden heeft, heb je soms niet veel nodig.
Ook wordt als ondergrond geen steekschuim, plastic of glas gebruikt. Maar alleen producten die afbreekbaar zijn. Ik vind het zelf prachtig om met zulke natuurlijke materialen te werken en hier mooie unieke creaties van te maken.

 

Als laatst, maar niet geheel onbelangrijk een groene uitvaart is minder duur!

Een groene uitvaart is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een kartonnen kist is veel goedkoper dan een houten kist en het niet hoeven aan te schaffen (en onderhouden) een grafmonument scheelt een vermogen. Daarnaast belas je nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten. Want vaak is er eeuwig grafrecht bij natuurbegraven. 

 

 

Kies je of jouw naaste voor een groene uitvaart dan kan ik de bloemen voor je verzorgen. Je kunt altijd vrijblijvend contact met me opnemen om de mogelijkheden met mij te bespreken.

 

 

 

Simone

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0