Plant in Fles. De oplossing voor mensen zonder groene vingers!

Een Plant in Fles is niet alleen erg mooi voor in je woonkamer, het is ook nog eens de perfecte oplossing voor als je groen in huis wilt, maar liever hebt dat de planten voor zichzelf zorgen. Met zelfgemaakte gereedschappen (en geduld) maak je zelf een fles vol planten.

Eigenlijk kun je een Plant in Fles (ook wel mini-ecosystemen of planten-mirco-klimaten) overal in maken. Grote flessen, kleine flessen, vazen en potten. Het belangrijkste is dat je het goed kunt afsluiten en dat het een niet al te kleine opening heeft. Want alles moet door de hals naar binnen. Hoe je dat doet?

Je hebt het volgende nodig

 • 1 fles met dop of kurk
 • Groene zeep
 • Stenen, kiezels of hydrokorrels
 • Handje houtskool (gekneusd)
 • Potgrond voor kamerplanten
 • Kleine plantjes die nog flink kunnen groeien (zie onderstaand overzicht)
 • Stukje mos of mooie steentjes voor op de potgrond
 • Regenwater

 

Om gereedschap van te maken

 • Bamboestokjes van ongeveer 40 centimeter
 • Houten lepels en vork
 • Stukjes schuurspons
 • Kurk uit een wijnfles
 • Tape
 • Lege petfles waarvan je de de dop met een stukje hals als trechter gebruikt
 • A4 papier

 

7 stappen

Stap 1: maak de fles heel goed schoon met heet water en een beetje groene zeep. Gebruik om de binnenkant goed schoon te schrobben gereedschap van een stukje schuurspons dat je met een elastiekje aan een bamboe stokje vastmaakt. Spoel de fles goed schoon en laat hem goed drogen.  

 

Stap 2: leg de fles op zijn kant en doe de stenen, kiezels of hydrokorrels in de fles. Deze 1e laag maak je voor de afwatering zodat de potgrond en de plantenwortels niet continu in het water staan.  

 

Stap 3: zet de fles overeind en maak een 2e laag met houtskool. Kneus de houtskool een beetje zodat de stukken niet te groot zijn. - Om de houtskool en de potgrond (stap 4) netjes in de fles te krijgen maak je van de bovenkant van de petfles en een opgerold A4-tje een lange trechter tot ver in de fles. - Verdeel de houtskool regelmatig over de laag stenen met een vorkje dat je aan een bamboestokje vastmaakt met tape. Het houtskool zorgt voor zuivering en gaat schimmels tegen. 

 

Stap 4: breng een laag potgrond aan op de laag houtskool. Maak een laag van ongeveer 8 centimeter zodat de plantjes er goed in kunnen. 

 

Stap 5: plant de plantjes in de fles. De plantjes gaan door de hals naar beneden in de fles. Maak de lepels vast aan de bamboestokjes. Graaf een gat in de grond daar waar het 1e plantje moet komen. Neem het plantje voorzichtig uit het potjes en schud en woel zoveel mogelijk grond van de wortels. Doe dat voorzichtig zodat het plantje en de wortels niet beschadigen. Neem het plantje tussen 2 lepels in en laat het voorzichtig zakken door de hals in het gat. Schep de grond voorzichtig terug in het gat en druk de grond aan met de kurk aan een bamboestokje. Dit doe je met alle plantjes. Meestal is 3 genoeg. 

 

Stap 6: leg het mos en/of de steentjes op de potgrond.   

 

 

Stap 7: giet regenwater in de fles en laat de fles 1 week zonder kurk staan. Zet de fles op de plaats waar je hem wilt hebben. Kies een lichte plek máár niet in de volle zon. Kijk iedere dag even hoe de grond eruitziet. Deze mag niet te nat of te droog zijn. Doe na 1 week de kurk op de fles. Soms als het heel warm is en er veel condens in de fles komt kun je de fles even luchten.

 

Plantjes voor in je fles

Je kunt aan de volgende plantjes denken voor in je fles: Fittonia,varentjes bijvoorbeeld zinkvaren (Phlebodium) of venushaar (Adiantum), kleine Calathea, graslelie (Chlorophytum) fluweelplant (Gynura) lepelplant (Spathiphyllum), bladbegonia (Begonia rex) vleesetende plantjes zoals Dionaea muscipula.

 

Workshop

Wil je samen een Plant in Fles maken? Geef je dan op voor een van de workshops bij Het Bloemenatelier.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Remy Blom (maandag, 08 oktober 2018 06:06)

  Ik maak zelf veel flessen maar ik zou ze afraden voor mensen zonder groene vingers. De juiste omgang met je mini ecosysteem is wel degelijk van belang.