Op naar je eigen urban jungle

Steeds vaker zie je ze: urban jungles. Bij mensen thuis, in winkels, magazines en eetgelegenheden. Het is dan ook 1 van de trends. Maar wat is nu precies een urban jungle? Een urban jungle is een verzameling van een aantal planten bij elkaar om zo een natuurlijke, botanische sfeer te creëren. Liefst in mooie, verschillende potjes.

Daintree National Park, Australië 

Kamerplanten

Een urban jungle bestaat dus uit verschillende kamerplanten. Maar eigenlijk bestaan er geen kamerplanten. Er bestaan alleen planten die opgewassen zijn om onder een dak te leven. Deze planten worden 'beroofd' van hun meest cruciale benodigdheden: zonlicht, frisse lucht en een regenbui. Om planten binnen te laten leven heb je de spreekwoordelijke 'groene vingers’ nodig & plantenkennis. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk eerst te bepalen waar het licht vandaan komt.

Waar komt het licht vandaan?

 • Raam op het zuiden? Hier krijgt de plant het meeste licht en heb je de grootste keuze in plantensoorten. Ze kunnen relatief ver van het raam geplaatst worden en nog steeds voldoende licht krijgen
 • Raam op het oosten/westen? Hier krijgt de plant vooral 's morgens vroeg, of laat in de middag veel licht. Kies hier een plant die een gemiddeld aantal licht uren nodig heeft. Zet hem wel of niet dicht bij het raam, afhankelijk van hoeveel direct zonlicht hij mag ontvangen
 • Raam op het noorden? Deze planten krijgen het minste zonlicht. Kies voor een plant die niet veel licht nodig heeft en zet hem dicht bij het raam of investeer in goed kunstlicht

Urban jungle in je badkamer? Dit kan natuurlijk ook, maar let wel: deze planten hebben veel verzorging nodig. Denk daarbij aan vernevelen, verstekken of verpotten. De volgende planten kun je in de badkamer plaatsen: Tiengebodenplant, Sierasperge, Pauwenplant en Bamboepalm.

 

Handige (algemene) verzorgingstips

Eenmaal je plant(en) gevonden? Dan wil je ze natuurlijk mooi houden. Zoek altijd specifieke informatie per plant op als het aankomt op verzorging, maar deze algemene tips helpen:

 

 • Kies een juiste pot: niet te klein (dan knel je de plant) maar ook niet te groot
 • Wanneer je een plant gaat verpotten, gebruik dan kwalitatief goede potgrond. Dit is essentieel
 • Als je de bladeren schoon wilt maken, gebruik dan een mengsel van water en melk (50/50). Sommige planten mogen niet schoongemaakt worden, check dit
 • Zet planten niet te dicht bij de airconditioning of verwarming, hier kunnen ze vaak niet tegen
 • Geef planten weloverwogen water: niet te weinig (uitdrogen), maar ook niet te veel (rotten). Zonlicht en water heeft met elkaar te maken, geef ze in de zomer dus meer water
 • In potgrond zit voeding voor een aantal maanden. Probeer in de groeiperiode van jouw plant (voorjaar) wat extra voeding toe te voegen bij het water 

Geen groene vingers?

Heb je geen groene vingers zeg je? Geen probleem! Maak een Urban jungle van verschillende cactussen. Ook deze plant is momenteel volop verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten. Of kies voor een luchtplantje, zoals de prachtige zacht grijze Tillandsia’s. Nog makkelijker is het wanneer je de jungle sfeer in huis haalt door te kiezen voor behang, posters of kleine prenten van planten of bladeren. Zo waan je je alsnog in de jungle! 

 

 

Geniet van planten

Simone

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  janneke (dinsdag, 13 november 2018 12:42)

  hoi hoe heet deze plant?